6 Ekim 2012 Cumartesi

Etek altını göstermeyen merdivenin de mucidi

Modern zamanın mucidi olarak tarihe geçen ve keşifleriyle dünyaya yön veren Nichola Tesla, Thomas Edison ve Henry Ford gibi isimlerle birlikte anılan Steve Jobs’un ölümünün üzerinden 1 yıl geçti.



Sadece endüstri dünyasında değil aynı zamanda sosyal halkın da benimsediği isimlerden biri olmayı başaran Jobs’un ortaya çıkan yeni 350 yeni patenti, onun en küçük detaylara bile verdiği önemi gözler önüne seriyor. Apple’ın ürettiği her üründe kendi vizyonundan bir kaktı yapan Jobs’un, şirketin mağazalarındaki merdivenlerden, ürünlerin paketlenmesine kadar bütün detaylarla ilgilendiği ortaya çıktı.
Merdivenin patentini aldı
Dünyanın en değerli şirketi olan Apple mağazalarının da markanın konumuna yakışan şekilde olması gerektiğini düşünen Jobs’un, yıllar önce yaptığı çizimlerde mağazalardaki cam merdivenlere kadar tüm detayları patentle korudu. Jobs’un detay hastalığının ve mühendislik birikiminin önemli bir örneği olan merdivenlerde, cam yüzeyler titanyum bağlantılarla tek bir parça halinde tutuluyor. Cam basamaklar da lazerle buzlandırılarak hem kayması engellenmiş hem de geçirgenliği azaltılmış. Jobs bu sayede aşağıdan bakanların, merdiven çıkmakta olan etekli bir kadını rahatsız etmemesini istemiş.
Paketleme örnek oldu
‘Farklı Düşün’ (Think Different) felsefesini geliştirdiği her ürüne yansıtan Jobs’un dikkat çeken bir diğer patenti ise ürünlerin paketlenmesiyle alakalı. Jobs’un en bilinen takıntılarından biri olan ‘minimal yönetim’, Apple ürünlerinin paketlemesinde de kendisini gösteriyor. Jobs’un iPod ile başladığı uygulama diğer üreticilere de sıçradı. Ürün ve aksesuarları kompakt bir biçimde küçük bir paketin içerisine sığdıran Jobs, kullanıcıların ürünle ilk temaslarında bile etkilenmesini amaçladı. Hem klavye tuşlarına hem de dairesel numaralara ulaşan iPod konsepti, dokunmatik ekran fikrinin seri üretime dönüşmesiyle, bu fikir de şirketin patent dosyalarındaki yerini aldı.
Vizyonunu yansıtıp devrim yarattı
SİNEMA sektöründe yeni bir dönemi başlatan Pixar’ı kuran, müzik endüstrisinde hem ticari hem de sosyal anlamda devrim yaratan iTunes ve iPod’u geliştiren, telekominikasyon sektörüne de el atarak iPhone’u tanıtan ve önü alınamaz hızda şirketi büyüten Jobs’un son büyük devrimiyse tablet bilgisayar iPad oldu. Şirketi kurduğu dönemde kişisel bilgisayar konseptinin en önemli öncülerinden biri olan Jobs, yine kendi geliştirdiği iPad ile PC döneminin fişini çekti. Ölümünün üzerinden 1 yıl geçtikten sonra ortaya çıkan patentler ise Apple’ın efsanevi CEO’su Jobs’un, ne kadar büyük bir dahî olduğunu yeniden hatırlattı. 1976 yılında kurduğu Apple’ı 620 milyar dolarlık piyasa değeriyle dünyanın en değerli şirketi haline getirdi. Jobs karaciğer kanserine yenik düşerek 5 Ekim 2011’de hayata veda etti.


Hürriyet'ten alıntıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder